Satakuntalaisten toimijoiden yhteishanke Kilpailuetua Satakunnan elintarviketeollisuuden ja ruokaketjun veden laadusta ja laadunhallinnasta – Laatuvesi päättyi vuoden 2022 lopussa, mutta pureutui kiinnostavaan aiheeseen. Onko elintarviketeollisuuden käyttämä vesi laadukasta? Onko vedenkäsittelyssä ja käytössä riskejä tai tehostamisen mahdollisuuksia ja voitaisiinko sitä jopa saada kilpailuetua? Hankkeen lopputuotteena toteutettu materiaali ja työkalut yritysten käyttöön löytyvät nettisivulta hankkeen sivulta: laatuvesi.samk.fi.

Me olemme Suomessa tottuneet siihen, että laadukasta ja hyvää pohjavettä riittää – myös vessanpönttöjen vetämiseen. Puhdas vesi onkin meille itsestäänselvyys, oli sitten kyse pohjavesistä tai pintavesistä. Suomessa on kartoitettu noin 6000 pohjavesialuetta. Ne ovat kooltaan melko pieniä ja suurin osa niistä sijoittuu Pohjois-Suomeen. Satakunnassa pohjavesialueita on 85, joista 51 on luokiteltu veden hankinnan kannalta tärkeiksi. Satakuntalaisen elinkeinoelämän käyttämästä vedestä noin kolmannes menee elintarviketeollisuuden käyttöön. Teollisuuden osalta veden käyttömäärät vaihtelevat paljon sen mukaan, mistä elintarvikeprosessista on kyse. Vettä käytetään mm. tuotteiden valmistukseen, pesuihin, jäähdytykseen ja höyryn muodostamiseen. Juomateollisuudessa vettä kuluu paljon jo itse tuotteeseen, kun taas lihateollisuudessa vettä kuluu pääasiassa pesuihin. Osittain vettä voidaan kierrättää mm. juuresten ja vihannesten pesuissa, mutta kierrätysvesien käyttö tulee suunnitella huolella tuoteturvallisuuden vuoksi.

Vesivastuullisuus tarkoittaa sitä, että yritys käyttää vettä kestävästi ja toiminnan riskit ovat hallinnassa. Vesijalanjälki taas kuvaa vedenkäytön kokonaisuutta. WWF:n tekemän Suomen vesijalanjälki -raportin mukaan noin puolet suomalaisen kuluttajan vesijalanjäljestä on peräisin tuontituotteiden tuotannosta. Vain 53% kulutuksestamme perustuu omiin vesivaroihimme. Ongelmalliseksi ulkomaisten vesivarojen hyödyntämisen tekee se, että monet ulkomailla tuotetut hyödykkeemme on tuotettu alueilla, joilla vesivarojen vastuullinen käyttö on kestämätöntä. Kun tuotteiden valmistukseen käytettävän veden määrä ylittää vesivarojen luontaisen uusiutumiskyvyn, aiheutuu ongelmia veden riittävyyden kanssa ja laatuongelmia, jotka johtavat ympäristöhaittoihin ja sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin. Niukasti käytettävissä oleva vesi voi vaikuttaa negatiivisesti myös mm. tuoteturvallisuuteen.

Suomalainen laatuvesi ja vesivastuullinen tuotanto tulisikin nähdä kilpailuetuna ja hyödyntää kotimaisessa kuluttajamarkkinoinnissa ja vientimarkkinoilla. Vesivastuullisuudessa on Suomenkin mittakaavassa kehitystyötä, jotta laadukkaat pohja- ja pintavesivarannot ovat myös tulevaisuuden markkinatekijöitä. Vesivastuullisuuden osaajina voimme edistää myös teknologia- ja menetelmävientiä.

Lähteet:

https://laatuvesi.samk.fi/satakuntalainen-vesi/

https://mmm.fi/vesi/pohjavedet#:~:text=Pohjavesialueet,4%20miljoonaa%20kuutiometri%C3%A4%20pohjavett%C3%A4%20vuorokaudessa.

https://wwf.fi/app/uploads/z/i/y/t2zi2zza3jpxr44qvrk5e2d/vesijalanjaelkiraportti_final.pdf

Takaisin